Winterbanden Weetjes

on
Categories: Banden

Veel gestelde vragen over winterbanden

Antwoorden op veel gestelde vragen

Er blijken toch ieder jaar weer veel vragen te zijn over het onderwerp winterbanden, en het nut ervan. We gaan proberen om hier een aantal antwoorden op veel gestelde vragen te geven.

Tijd voor winterbanden

Waarom wissel je van zomer- naar winterbanden?

Winterbanden hebben een andere rubbersamenstelling wat zachter en flexibeler blijft bij koudere temperaturen. Een tweede verschil zijn de lamellen die in de profielnokken zitten. Deze lamellen zorgen voor extra grip tijdens het rijden. Met name in de sneeuw merk je het grote verschil.

Winterbanden presteren beter dan zomerbanden als de temperatuur onder de 7 graden komt. Daarom is het beste om voor ieder seizoen de juiste banden te monteren.

 

bandenwisselweken

Hoe zit het met de profieldiepte?

De wettelijke profieldiepte is voor alle banden gelijk, dus zowel bij zomer- als winterbanden is het 1.6 mm. Echter een belangrijk advies bij winterbanden is om vanaf 4 mm de banden te gaan vervangen. 

Dit komt omdat de voordelen van winterbanden onder de 4 mm een stuk minder gaan worden. In sommige wintersportlanden is de 4 mm wel een wettelijk minimum. Bijvoorbeeld Oostenrijk hanteert deze 4 mm als wettelijk minimum. Je kunt hier meer over lezen op onze andere website Bandensupermarkt.

Sneeuwvloksymbool

Je moet bij aanschaf er op letten dat je voor banden kiest met het sneeuwvloksymbool (3PMSF). Banden die dit teken hebben voldoen aan alle Europese eisen om als winterband aangezien te worden. In veel landen ben je ook verplicht om winterbanden met dit symbool te hebben.

3PMSF
3PMSF

Andere belangrijke zaken

Ook belangrijk is de ruitensproeiervloeistof en je ruitenwissers. Die zorgen voor goed zicht bij slecht weer. Ook hiervoor kun je bij Automaterialensupermarkt terecht. Kijk bij de rubriek Wisserbladen voor goedkope ruitenwissers. Ook voor ruitensproeiervloeistof en koelvloeistof is er de rubriek Olie & Vloeistoffen.